Utolj√°ra valami nagyon cs√ļny√°n elrontott iskolai kir√°ndul√°s keret√©ben voltam a szentendrei skanzenben, √©s meg is ut√°ltam egy p√°r √©vtizedre (a versek √©s a sz√©pirodalom is hasonl√≥ kezel√©st kapott, a 4503. sz√°m√ļ S√°ndor P√°l √ļtt√∂rŇĎcsapatnak is otthont ad√≥, K. Bozs√≥ K√°roly √ļti √Āltal√°nos Iskola tan√°ri kar√°nak buzg√≥, √°m rendk√≠v√ľl k√°rt√©kony tev√©kenys√©g√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen, viszont a versek √©s k√∂nyvek hamarabb √ļjrafelfedezŇĎdtek :D ).

KedvesemtŇĎl j√∂tt az √∂tlet, ugyan menj√ľnk m√°r el a skanzenbe, √©s mivel ny√°ri sz√ľnetben egy perpetuum mobile √≥vod√°skor√ļ gyerekkel annyira nyugodt egy otthoni h√©tv√©ge, mint a Kathrina-hurrik√°nnal, r√°√°lltam a dologra.

Szentendre aut√≥val t√∂k k√∂zel van! Nekem ez -kor√°bban vid√©kebbre √©lŇĎnek- m√©g mindig meglepet√©s, hogy a fŇĎv√°ros k√∂zel√©ben mennyi √©rdekes, felfedezni val√≥ hely van karny√ļjt√°snyira! Ha viszont t√∂megk√∂zleked√©ssel oldan√°d meg a feladatot, hatalmas csal√≥d√°sban lesz r√©szed. A 45perces aut√≥√ļt helyett egy h√°rom√°tsz√°ll√°sos k√©t √©s f√©l√≥r√°s r√©m√°lom v√°r... pedig √ļgy visszamenn√©nk bring√°val! Jelenleg a Google √ļtvonaltervezŇĎje nem is tal√°l t√∂megk√∂zleked√©si √ļtvonalat a lak√≥helyem √©s a skanzen k√∂zt. K√∂szi k√∂zleked√©si v√°llalatok, hell√≥ 2017! Sz√≥val gyertek aut√≥val-motorral-l√©ghaj√≥val!

Advertisement

Mert -√©s ez a c√≠mad√°sb√≥l erŇĎsen sejthetŇĎ volt- nagyon √©rdemes skanzent j√°rni! A klasszikus paraszt v√°lyogvisk√≥, g√©mesk√ļt, puli, bekecs, szuven√≠rbolt sz√≠nvonalon messze t√ļlmutat amit l√°thatsz. Sokkal sz√©lesebb az idŇĎszak amit bemutat, jelenleg pl. 1967-es √©letm√≥dt√°rlat fut egy √∂reg magt√°rban, hatalmas flash! :) A m√°sik kir√°lys√°g, hogy t√°jegys√©genk√©nt elk√ľl√∂n√ľlve rendezt√©k el az √©p√ľleteket, √©rdekes egyik percrŇĎl a m√°sikra, betoppanni egy Gy√∂ngy√∂s vid√©ki XIX.-XX. sz. fordul√≥s kisv√°rosba, √©s egy D√©l-Dun√°nt√ļli hasonkor√ļ kisnemesi port√°ra. A gy√∂ngy√∂si kisv√°ros (c√≠m alatti k√©pen) r√°ad√°sul √©letre kel, korhŇĪ ruh√°kban emberek j√°rnak-kelnek az utc√°kon, √©s felv√©ve a korabeli ott√©lŇĎk identit√°s√°t, elmes√©lik h√°zuk-csal√°djuk-munk√°juk-vid√©k√ľk t√∂rt√©net√©t, olyan humorral, √©s bele√©l√©ssel, hogy alig tudtunk szabadulni! Szenz√°ci√≥s!

Advertisement

Hasonl√≥an marasztal√≥ √©lm√©ny volt, egy korongoz√°st bemutat√≥ t√°rlat, ahol egy -a korongoz√°sba szemmel l√°that√≥an szerelmes- h√∂lgy olyan csod√°s r√∂gt√∂nz√∂tt elŇĎad√°st tartott a r√©gm√ļlt keramikus mŇĪv√©szet√©rŇĎl-ipar√°r√≥l, hogy megbabon√°zva hallgatta, aki arra j√°rt. Nagyon f√°jt otthagyni, de egy 3,5√©ves atomreaktornak neh√©z elmagyar√°zni, hogy anya √©s apa maradna m√©g... :)

F√©l napot elt√∂ltve, tal√°n a harmad√°t tudtuk fel√ľletesen megtekinteni a skanzennek -egy√©bk√©nt is hatalmas a ter√ľlet- √©s b√°r van kisvonat, ami nagyon hangulatos, √©s elvisz b√°rhov√°, combos s√©ta √≠gy is. Egy kellemesen hŇĪs okt√≥beri h√©tv√©g√©n, kettesben, bedobjuk a bring√°kat a kocsiba, √©s nyomunk egy reggeltŇĎl-estiget!

Advertisement